top of page

Seramik bir objenin oluÅŸum süreci

Wheel Throwing

SeramiÄŸi üretmenin en yaygın yöntemlerinden biri tornadır. Yandaki resimde gördüÄŸünüz gibi seramik çamuru torna tezgahına yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Bu tezgah kendi ekseni etrafında döner ve seramiÄŸin ÅŸekillendirilmesine yardımcı olur. Altta bulunan pedala basılarak tezgahın dönmesi saÄŸlanır. Bu tezgahın yüzeyi çoÄŸunlukla ahÅŸap ya da metalden yapılır. SeramiÄŸi yapan kiÅŸinin çamuru ÅŸekillendirmedeki kabiliyeti de önemlidir. SeramiÄŸi tornada ÅŸekillendirmek yıllarca sürebilen bir eÄŸitimin sonucunda öÄŸrenilebilir.

SeramiÄŸi üretmenin bir diÄŸer yolu da alçıdan yapılmış kalıplar kullanmaktır. Tornadan farklı olarak, çamur sıvı haldeyken kalıbın içine dökülür ve ne kadar kalınlıkta bir obje isteniyorsa ona göre 10-30 dakika arası çamurun katılaÅŸması beklenir. Ardından içindeki sıvı baÅŸka bir yere dökülür ve obje kalıptan çıkarılır. 

Pottery Workshop
Pottery Workshop

Burada gördüÄŸünüz objeler seramiÄŸin "bisküvi" adı verilen halidir. Üretim tamamlandıktan sonra yaklaşık 1 hafta - 10 gün arası kuruması beklenmelidir. Kuruduktan sonra boyamaya geçmeden önce bir kere fırına koyulmaları gerekir. Çamurun türüne göre deÄŸiÅŸse de çoÄŸu, fırında yaklaşık 1000 derecede 4-6 saat arası piÅŸmelidir. PiÅŸtikten sonra fırın 100 derecenin altına indikten sonra objeler çıkarılabilir. Erken çıkarılırsa çatlama olabilir. bu soÄŸuma süresi de yaklaşık bir gün civarındadır.

Burada gördüÄŸünüz seramik bir objenin bitmiÅŸ halidir. Ä°lk fırınlanma tamamlandıktan sonra üzerlerine sır sürülür. Boyanın daha belirgin ve canlı gözükmesi için birkaç kat sır sürülebilir. Ardından 1040-1100 derece arasında ikinci fırınlama iÅŸlemi gerçekleÅŸtirilir. O da tamamlanınca yine soÄŸuması için bir gün civarı beklenmelidir. EÄŸer objelere altın ya da gümüÅŸ sürülecekse üçüncü bir fırınlama iÅŸlemi de gerekebilir. 

Ceramic Cup
bottom of page