SERAMİĞİ KEŞFET
GRAYSON PERRY
Çömlekçiliğin ikonografisini seviyorum. Büyük sanat eserleri olma iddiasına sahip değil ve eserlerimde her ne kadar atılgan bir açıklama yapsam da, hepsi her zaman belli bir alçakgönüllülüğe sahip olacaklardır. Ve bence seramikler klasik bir forma sahip olmalı: o zaman insanların anlayabileceği bir şeyler elde edebilirsiniz.
Grayson Perry, vazolarının üstünde yarattığı ikonlarla seramiklerini hem oldukça güçlü hem göz alıcı parçalar haline getirmeyi başarmıştır. Kendine özgü bu tarzıyla yarattığı eserler bana hep ilgi çekici gelmiştir.
Grayson Perry 24 Mart 1960’da doğmuş modern İngiliz bir sanatçıdır.
Seramik vazoları, canlı renkler kullanılarak boyanmış ve aynı zamanda klasik bir forma sahip vazolardır. Eserlerinin hepsi seramik geleneğine paralel olarak üretilmiş, klasik Yunan çömlekçiliği ve halk sanatıyla ilgili konular ele alınmıştır. Seramikleri birçok kez fırınlama işleminden geçer ve kullandığı farklı yöntemler sayesinde hepsinin oldukça karışık yüzeyleri vardır. Grayson Perry aynı zamanda yaptıklarıyla, seramiğin sadece dekoratif amaçla yapıldığı ve bir fikri belirtemeyeceği düşüncesine yaptığı işler ile karşı çıkar.
TOSHIKO TAKAEZU
Kil ile çalışmam gerekiyor… bana hayatım ile ilgili cevaplar veriyor.
Toshiko Takaezu, yaptığı soyut çalışmalarla ve alışılmışın dışında renk seçimleriyle ön plana çıkan başarılı bir sanatçıdır. Geleneksel Japon kültüründen yola çıkarak yaptığı çalışmaları bana hep ilginç gelmiştir.
Toshiko Takaezu 17 Haziran 1922 – 9 Mart 2011 yılları arasında yaşamış bir seramik sanatçısıdır. Hawaii’de yaşamıştır ve Japon göçmen bir ailesi vardır.Yaptığı her işte asıl amacı kendini keşfetmek ve kendisi hakkında yeni bir şey öğrenmektir. Daha ünlü serilerinden biri olan Moonpots'ta saksılar işlevsel değildir ve üstleri kasıtlı olarak kapatılmıştır. Zen Budizmi ve geleneksel Japon çömlekçilik üzerine yaptığı çalışmalar, onu sezgilerle ve basit jestlerle seramiğe yaklaşmaya yönlendirmiştir.Bugün, eserleri Washington, D.C.'deki Smithsonian Amerikan Sanat Müzesi, Milwaukee Sanat Müzesi ve Honolulu Sanat Müzesi koleksiyonlarında yer almaktadır.
SADİ DİREN
Seramik hacim olarak heykel, yüzey olarak resim ve tekniği olan bir bilim. Sır tekniğinden tut, fırınlamasına kadar tekniği olan... Teknik olmadan seramik olmaz. Heykel ve resmin birleştiği, tekniğin çok kuvvetli olmasının gerektiği bir uğraş. Sanatla zanaatın birleştiği bir kol. Birçok ‘seramik sanatçısıyım’ diye geçinen insanlar, “Renk tutmadı, bozuldu, ben bunu böyle hissettim” deyip yutturmaya çalışırlar. Öyle şey olmaz.
Sadi Diren Anadolu kültürünü çalışmalarına son derece iyi bir şekilde yansıtmayı başarmış ve günümüzde kadar yaptıklarının etkisini hala devam ettiren önemli bir seramik sanatçısıdır.
Sadi Rıfat Diren 1927-2018 yılları arasında yaşamış Türk Seramik sanatçısıdır. Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde eğitim görmüş, ilk sergisini de İstanbul’da açmıştır. Yaptığı işlerde genel olarak sade biçimler, yüzeyde ise yoğun süsleme uygulamalarında bulundu. Eserlerinde ise köklü bir Anadolu kültürü görmek mümkündür. Birçok farklı müzede ve koleksiyonda eserlerine rastlamak mümkündür. Düsseldorf Hetjens Müzesi veya Köln Keramik Weber koleksiyonu bunlardan birkaçıdır.